Sakin bir hayat – Sıkı bir hayat

Hem Amerika hem Türkiye’de psikoloji lisans mezunu olmak psikolog ünvan ve ehliyetini almak için yeterli değil. Mezunların belli bir alanda en az master seviyesinde diploma almaları gerekli, bu sebeple psikoloji bölümüne ait programların okullar arası karşılaştırması ayrı bir önem taşımakta.

Ben, okuduğum iki okul olan Koç Üniversitesi ile City University of New York’un çatısı altındaki Baruch College’i “Endüstri ve Örgüt Psikoloji” bölümleri açışından şu şekilde karşılaştırılabilirim:

İlk olarak okulların sıralamasına bakarsak Baruch College, Koç Üniversitesi’nden daha üst seviyede yer almakta ve global olarak daha çok tanınmakta. Ancak ülke içi sıralamaya bakarsak Koç Üniversitesinin Türkiye içindeki sıralaması Baruch College’in Amerika içi sıralamasından daha yüksek.

Eğitimin derinliğine ve programdaki hocaların uzmanlık alanlarına bakacak olursak Baruch College Koç Üniversitesi’nden çok daha geniş bir skala sunuyor. Profesorler iki okulda da son derece başarılı isimler. Ama Baruch College’da uzmanlık alanı spesifik olarak EÖP olan daha çok profesör var.
Derslere ve hocalara baktığımızda da Baruch College’da endüstride deneyimi olan daha çok profesör bulunmakta. Aynı zamanda şirket deneyimi olan bir çok hoca dönem dönem Baruch College’da dersler vermekte, ki, bunda okulun New York’ta olmasının ve dünyaca ünlü bir çok şirketin merkezini bu şehirde bulundurmasının etkisi büyük.

Koç’ta ders yükünün büyük bir kısmı az sayıda profesöre yüklenmişken Baruch College’da kendi alanında uzman birçok profesör var. Mesela Emotions ve Occupational Health bunlardan sadece ikisi. Bu da verilen derslerin çeşitlilik ve derinliğini arttırmakta. Özellikle akademik kariyere devam etmeyi düşünen ögrencilerin kararlarını vermede en önemli etken farklı konulara dayanan dersler almak olduğu için bu konuda Baruch College önde.

Öte yandan Koç Universitesi bir araştırma ünviersitesi olarak alanında oldukça başarılı ve kısıtlı sayıdaki profesörleri bilimsel yayınları ile tanınmakta. Hangi okulu seçecek olursa olsun doktora programına devam etmek isteyen ögrenciler profesörlerden yoğun destek göreceklerdir. Bu durumda tavsiye edilen yöntem hem Baruch College hem de Koç Üniversitesi’nde öğrencilerin kariyer planları ile ilgili soru, endişe, merak, ve kararlarını tez danışmanları ve diğer hocalarla konuşmaktan çekinmemesi. İki okul da öğrencilerin doğru adımlar atmasında destekleyici tutumlar sergilemekte ve bu profesörlerle sınırlı kalmayıp okuldaki kariyer merkezleri ile de desteklenmekte.

İki okul da bulundukları konum açısından son derece gözde yerdeler. Birisi New York öbürü İstanbul olmak üzere iki metropolden bahsediyoruz. Her ne kadar Koç Üniversitesi Sarıyer’de İstanbul’un merkezinden uzakta yer alsa da, okula ait servisler ve toplu taşıma araçları öğrencilerin şehir merkezine ulaşımlarını kolaylaştırmakta. Baruch College ise Manhattan’ın göbeğinde diyebileceğimiz bir lokasyonda olup Gramercy bölgesinde birçok metro ve otobüs hattına yakın bulunmakta. Bu noktada elbette kişilerin yaşamayı tercih ettiği şehir tarzı büyük bir faktör. Şehir keşmekeşini bunaltıcı bulacak kişiler New York’ta yaşamaktan zevk almayacaklardır. Bu açıdan Koç Üniversitesinin şehirden uzak kampüsü bir artı. Öbür yandan sosyalleşmek ve okuldan adımını dışarı attığın anda bar, müze, ve parklara yakın olmak isteyenler Baruch College’ı cazip bulacaktır.
Şehir yaşamının kişileri haklı olarak en çok endişelendiren yanı aynı zamanda elbette geçim sıkıntısı. Hem New York hem de İstanbul kira ve yaşam masrafları sebebiyle bütçeleri zorlayabilir. Bu açıdan Koç Üniversitesinin en büyük artısı Baruch College’den daha çok burs imkanı sağlaması, burs ve asistanlığı yeterli seviyede gördüğü ögrencilerine sunması. Koç’ta asistanlik yapan ögrenciler aynı zamanda cüzi bir miktar ödeyerek kampüse yakın yerlerde diğer asistanlarla ev paylaşarak konaklayabiliyor. Baruch College genelde burs ve asistanlik olanaklarını doktora programındaki öğrencilere sunmakta ve master öğrencileri için bu imkanları daha kısıtlı. Öbür yandan Koç’ta burs alacak öğrencilerin, bursların karşılıksız olmadığını aklında tutması önemli. Araştırma ve ders asistanlığının iş yükü, verdiğiniz derslere ve asistanı olduğunuz profesöre bağlı olarak değişmekle beraber, son derece yoğun bir tempo içine sokabilir sizi. Ancak iki sene boyunca belli bir geliri ve konaklamayı garantilemek bir çok ögrenciye doğal olarak cazip gelecektir

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.