Çok da zor olmayan bir seçim

YTÜ – MSGSÜ 

Bu iki okul karşılaştırıldığında akla ilk gelen Mimarlık Fakülteleridir. Ben ikisinde de farklı bölümlerde okudum, ama giriş olarak ben de mimarlıktan başlayayım…🙂

Giriş taban puanlarını geçelim..🙂
Çünkü onlar bize çok bir şey anlatmıyor; 2020 yılında Yıldız’ın Türkçe 449 – İngilizce 461, Mimar Sinan’ın yalnız Türkçe 453.
Yani Türkçe eğitimde Mimar Sinan çok küçük bir adım önde, ama eğitim İngilizce olunca Yıldız iki küçük adım.
Fakat İngilizce eğitim, Boğaziçi veya ODTÜ’dekinin aksine, okulun tamamında olmayınca, bu bir bakıma Yıldız için önemli bir faktör olmaktan çıkıyor.

Okulların isimlerine bakalım; biri Yıldız – biri Mimar Sinan.
Sizce hangisinde mimarlık okumak daha esaslı? 😎
İsimlere devam edelim; biri Teknik Üniversite – biri Güzel Sanatlar Üniversitesi.
Benzer soru; Sizce hangisinde mimarlığın daha bir anlamı var gibi..? 😎😎

Konumlarla devam edelim;
İkisi de Beşiktaş’ta; biri Barbaros Bulvarı’nda, parkın bitiminde – diğeri Fındıklı’da denize sıfır.
Birinden dışarı bakınca uzaktan boğazı görüyorsunuz, diğerinde boğazın içindesiniz.

Ortamlara bakalım;
Biri Beşiktaş’ta, aşağıda 10 dakika yürüyerek Çarşı, yukarıda 10 dakika otobüsle Levent var.
Diğeri, İstanbul Modern ve Karaköy gibi sanat ortamlarının yanıbaşında.

Ulaşım;
İkisi de şehir merkezinde olduğundan ikisine de ulaşım kolay.

Spor; Mimarlık için bu iki okulda da kampüs içi spor aktivitelerini unutun! Yıldız’ın Beşiktaş kampüsü ne kadar yetersizse, Mimar Sinan bunun altında kalmıyor. Yalnızca 1-2 tane basket sahası, bu kapsamdaki okullara yakışmayan bir donanım.

Öğrenci sayıları;
YTÜ 190 – MSGSÜ 110.
Sayı olarak Mimar Sinan’da yine ayrıcalıklısınız.

Görüldüğü gibi YTÜ ve MSGSÜ, okul olarak çok rahat karşılaştırılacak farklılıklara sahip.

Benim okuduğum bölümlere gelirsek her iki okulda da kampüsleri değiştirmek gerekiyor: Davutpaşa ve Bomonti’ye gidiyoruz…🙂

Benim okuduğum bölümler – Davutpaşa’ya karşı Bomonti

Ben mimarlıkta okumadım, zaten mimarlık fakültesi dışında okuyorsanız, %90 bu kampüslerde değilsiniz. Bomonti’de veya Davutpaşa’dasınız.

Ulaşımla başlayalım;

Yıldız’ın artık ana kampüsü haline gelen Davutpaşa Kampüsü, “şehir içinde” denilen, ama 1001 güçlükle ulaşılabilen büyük bir kampüs. Davutpaşa Kampüsü’ne esas ulaşım, Metrobüs kalabalığından çıktıktan sonra Cevizlibağ durağında uzun süre belediye otobüsü veya okulun anlaşmalı servisini beklediğiniz, otobüse binerseniz okul kapısında bütün otobüsün boşaltıldığı, öğrencilerin turnikeden geçirildiği, sonrasında apar topar yeniden binerken bazılarının yolda kaldığı ve beklemek için zamanları yoksa 15-20 dakika yukarı yürüdükleri bir kampüs. Arabayla okula girerseniz, o kalabalıktan ileri çıkmış, “bir ihtimal arabaya alırlar” ifadesiyle bakan öğrencileri de mutlaka görürsünüz.

Mimar Sinan’ın ise birçok bölümü artık Bomonti’de. Daha çok 6 katlı büyük bir AVM’ye benzeyen bu soğuk ve doğrudan beton cepheli bina, bu tip AVM’lerin büyük ve bakımsız bir versiyonu gibi. Neyse ki, çevredeki az sayıda ama kaliteli kafeler, özellikle de tam karşısındaki eski bira fabrikasından dönüştürülmüş olan “Bomontiada”, sizi -az da olsa- bi parça Avrupa’da gibi hissettiriyor. Önünden sıkça geçen bir otobüs hattı da var (!), yaklaşık 2 saat arayla gelen 54B.

Eğitim;

Yıldız Teknik’te okuduğum Eğitim Fakültesi, bence, kuruluşundan beri güçlü bir eğitim kalitesi tutturamamış bir yapıya sahip. Kendinizi kendiniz geliştirmek zorunda kaldığınız bir yerdeki eğitimden büyük bir beklentiniz olmasın. Bazı derslerde karşınıza iyi hocalar çıkabilir, fakat genelde eğitim zayıf. Arkadaşlarla konuştuğumuzda, “Aldığımız bu 10 dersten kaç tanesi için gerçekten okula gelmemize değiyor” konusu açıldığında cevap hep “2-3” olmuştur (-ki o derslerden biri de arabalarla konvoy halinde Davutpaşa’dan çıkıp Boğaziçi Kampüsü’nden almak zorunda kaldığımız İstatistik dersiydi). 2019 yılında bile hala bilgisayar laboratuvarlarında F-klavye şikayetlerinin olduğu bir yer Eğitim Fakültesi. Eğitimin eğitimini veren bir fakültede her dönem sınavlarda görülen hatalar da dikkate değer.

Mimar Sinan’da ise Enformatik bölümündeydim. Kendimi en başarılı bulduğum dersten en düşük notumu, en zayıf bulduğum dersten de en iyi notumu aldıysam, herhalde ilk başta, değerlendirmenin doğru olmadığını söyleyebilirim. Bu bölümde de gerçekten birşeyler öğrendiğiniz, size birşeyler katan ders sayısı az. Enformatik gibi bir bölümde dahi bilgisayar laboratuvar donanımı yetersizse, eğitim kalitesinin çok da iyi olması elbette beklenemez.

Spor

Davutpaşa’nın Bomontiyi ezdiği alan: Spor.
6 katlı bir binanın en alt zeminindeki 3 badminton 🏸 ve 3 pinpon 🏓 masasına karşı, futbol sahası, halı sahası, kapalı spor salonları, kondisyon merkezi, tenis kortları ve yüzme havuzuyla fiziksel her tür imkanın olduğu bir kampüs Davutpaşa kampüsü. Hiçbir spor kompleksinde de sıra bekleme gibi bir durum yaşamadığınız bir ortam var burada.

Teknokent

Kampüs içindeki teknokentiyle Yıldız çok büyük bir artıya sahip. Ama öğrenci olarak bu artıyı kullanıp kullanmamak, sizin özel projelerinizin kabul görmesine bağlı. Bu nedenle teknokent, aslında daha çok lisansüstü öğrenciler için.

Sonuç

Kısacası, bence, okuyacağınız bölüm Bomonti veya Davutpaşa’daysa;
Şehir çocuğu olmak istiyorsanız Mimar Sinan, kampüs çocuğu olmak istiyorsanız Yıldız.

Ama seçenekler Mimar Sinan’ın Fındıklı ve Yıldız’ın Barbaros kampüsleriyse;
Kesinlikle Mimar Sinan 💙

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.